Jacco Pekelder nieuwe wetenschappelijk directeur

Prof. dr. Jacco Pekelder is de nieuwe wetenschappelijk directeur van de OPG. Prof. dr. Pekelder is de opvolger van prof. dr. Ido de Haan, die per 1 september 2021 zal aftreden.

Prof. dr. Jacco Pekelder (1967) is universitair hoofddocent bij de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht (sinds 2007) en bijzonder hoogleraar nieuwste geschiedenis van West-Europa aan de Universität des Saarlandes in Saarbrücken (sinds 2015).  Hij is een breed geïnteresseerd historicus die vooral publiceert en doceert over de geschiedenis van Duitsland en Nederland en de onderlinge betrekkingen. Zijn hart gaat uit naar samenwerkingsverbanden tussen historici in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten. Hij zet zich in voor diverse publiekshistorische activiteiten. Tot zomer 2021 was hij redactievoorzitter van het Tijdschrift voor Geschiedenis. Als wetenschappelijk directeur van de OPG wil hij zich vooral inzetten voor het versterken van de platformfunctie, in de hoop haar verdere ontwikkeling te stimuleren richting een voor alle professionele politiek-historici onmisbaar expertisenetwerk dat ook voor de buitenwereld goed zichtbaar is.

Eerder was Pekelder onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen en onderzoekscoördinator bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarnaast was hij als research fellow tijdelijk verbonden aan het NIAS en de universiteiten van Münster, Mainz en Marburg. Momenteel werkt hij voor Routledge aan een boek over Europese reacties op het lange proces van Duitse eenwording tussen 1830 en 1871.

(foto Jacco Pekelder door Renate Beens)