Politiek analisten voorspellen een aardverschuiving in het politieke landschap. Door de uittocht van gezichtsbepalende vertegenwoordigers en de populariteit van nieuwe partijen ligt de verkiezingsuitslag open. Is dit dan de geboorte van een nieuwe bestuurscultuur?
Datum: do 26 oktober van 12.00-13.30 uur
Op het eerste gezicht belichamen partijen als BBB en NSC een nieuw type vertegenwoordiging. Pieter Omtzigt spreekt zich in zijn manifest uit voor beter bestuur en wil vooral de uitvoerende kant van politiek verbeteren. Ook heeft hij, net als Caroline van der Plas, een sterke regionale basis. Daarnaast richten beiden zich expliciet op de belangen van een specifieke groep, namelijk burgers die klemzitten in het huidige bestuurlijke systeem. Daarmee zijn zij anders dan bijvoorbeeld Partij voor de Dieren en PVV, die begonnen als single issuepartijen. Zijn we inderdaad getuige van een geheel nieuw type vertegenwoordiging of levert een historische blik een ander, meer genuanceerd antwoord op?
Aanmelden voor dit webinar kan door een mail te sturen naar info@knhg.nl. Deelnemers krijgen een dag van tevoren de link naar het webinar toegegestuurd.
Sprekers:
Introductie: Henk te Velde (voorzitter KNHG)
Naomi Woltring – Wat en wie vertegenwoordigen BBB en NSC en hoe nieuw is dat?
Van der Plas en Omtzigt hebben mienskip, saamhorigheid en naoberschap op de agenda gezet als reactie op het vermalen raken van burgers in de systemen van de overheid. Maar hoe nieuw zijn die thema’s precies, op welke historische tradities bouwen ze voort? Welke kiezer representeren deze partijen daarmee eigenlijk en welke rol spelen lobbygroepen daarin?
Naomi Woltring werkt als historisch onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen. Zij schreef een proefschrift over neoliberalisme aan de Universiteit Utrecht en was in 2023 kandidaat voor de Eerste Kamer namens de PvdA.
Marnix Beyen – Zijn deze ontwikkelingen in representatie uniek voor Nederland?
Onze nationale politieke ontwikkelingen zijn vaak onderdeel van bredere, West-Europese ontwikkelingen. Hoe uniek zijn deze ontwikkelingen in representatie voor Nederland, bezien vanuit een breder historisch perspectief?
Marnix Beyen is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Antwerpen en gespecialiseerd in de parlementaire cultuur van met name Nederland, Frankrijk en België.
Na de presentaties is er volop ruimte voor discussie.